Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Lubię połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami. Z makaronem, w tarcie, potrawce..duet ten wszędzie sprawdza się znakomicie. Nie inaczej jest z proponowanymi dziś przeze mnie roladkami. Ciekawie wyglądają i fajnie smakują. Idealnie nadają się również na ten bardziej odświętny obiad.
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- 200-300 g mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)
- kilka suszonych pomidorów
- bułka tarta
- łyżka masła
- olej do smażenia
- 1-2 ząbki czosnku
- jajko
- sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szpinak umieścić na patelni z rozpuszczoną łyżką masła. Dusić do momentu, aż odparuje z niego woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wystudzić. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Schab umyć, cienko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Posmarować je z jednej strony szpinakiem. Na nim rozłożyć pokrojone pomidory. Mięso zawinąć ciasno w roladki. Panierować kolejno w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego i piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)