Jogurtowe placki z rabarbarem
Szukacie pomysłu na pyszne, majowe śniadanie? Skuście się na placki z rabarbarem 🙂 Przygotowuje się je bardzo szybko, są smaczne, lekko kwaśne i z pewnością pozwolą Wam dobrze zacząć dzień 🙂
Przepis od Dorotus.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 szklanka jogurtu greckiego (można użyć też gęstej kwaśnej śmietany lub maślanki)
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- kilka łodyg obranego i pokrojonego w grubsze plasterki rabarbaru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania gotowych placków
Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać sypkie produkty: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i cukier. W drugim – produkty płynne: jogurt, mleko i rozbełtane jajka. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą (można zmiksować). Do gotowego ciasta dodać pokrojony rabarbar. Wymieszać łyżką. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂