Ryba w cieście piwnym
Całkiem fajny i niebanalny pomysł na rybę. Jeśli chcecie zaskoczyć swojego mężczyznę i podać mu coś, co podbije jego kubki smakowe, możecie śmiało sięgnąć po ten przepis. Ryba przygotowana w ten sposób jest delikatna i soczysta. Podajcie ją z frytkami i ulubioną surówką, a będziecie mogli poczuć się jak w Anglii, gdzie serwuje się słynne “fish&chips”. Propozycja nie tylko na piątek 🙂
Składniki:
- 500 g filetów rybnych (u mnie dorsz)
- jajko
- 3/4 szklanki piwa
- 1 szklanka mąki
- sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie)
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Wykonanie:
Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Można pokroić ją na mniejsze kawałki. Z mąki, piwa, jajka oraz ziół przygotować ciasto naleśnikowe. Powinno ono mieć konsystencję gęstej śmietany i nie spływać z ryby (w razie potrzeby dodać mąki). W głębokiej patelni dobrze rozgrzać olej. Wkładać do niego delikatnie kawałki ryby obtoczone dokładnie w otrzymanym cieście. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z frytkami i surówką. Smacznego 🙂