Sernik z bezą kokosową

Przepis na ten sernik wyszperałam u Edysi. Bardzo zachęcała mnie do jego wykonania warstwa kokosowej bezy na wierzchu. Trochę przerażała duża ilość mleka dodana do masy serowej. Bałam się, że całość będzie za rzadka, więc dałam go trochę mniej. Sernik wyszedł bardzo smaczny. Niezwykle delikatny, puszysty i wilgotny. Nie za słodki. Polecam 🙂

Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” prowadzonej przez Mirabelkę.

sernik z bezą kokosowa

Składniki: (blaszka 31×26 cm):

Spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Masa serowa:

  • 700 g kremowego twarogu (dałam twaróg z wiaderka)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (dałam dwie łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 150 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 500 ml mleka (dałam 350 ml)

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Spód:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodawać kolejno jajko oraz żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i dosypywać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto jest gęste i lepiące). Przygotowaną formę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem razem z bokami (przynajmniej do połowy wysokości boków, a nawet nieco więcej).

Masa serowa:

Twaróg utrzeć z cukrem, jajkiem, żółtkami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i powoli wlewać mleko. Masa serowa będzie bardzo rzadka. Gotową masę serową przelać powoli na przygotowany wcześniej spód. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut, aż masa serowa stężeje i nie zapadnie się pod masą kokosową.

Kiedy ciasto się piecze, przygotować warstwę kokosową:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać powoli cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Mikser wyłączyć, wsypać wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Podpieczony sernik wyjąć ostrożnie z piekarnika, na wierzchu rozsmarować masę kokosową i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez kolejne 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Smacznego 🙂