Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie lubimy, ale dość rzadko przyrządzam je sama w domu. Muszę chyba to zmienić. Zwłaszcza, że czasami można trafić na naprawdę świetny przepis. Śledzie z suszonymi pomidorami od Kabamaigi są rewelacyjne. Smakowały wszystkim, którzy je próbowali i wiem, że na pewno będę do nich wracać. Bardzo polecam 🙂
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” prowadzonej już po raz piąty przez Mirabelkę.
Składniki:
- 6-7 płatów śledziowych (mogą być w oleju – ja użyłam zwykłych, solonych matjasów)
- 3-4 cebule
- duża garść rodzynków
- pół szklanki oleju
- 150-200 g koncentratu pomidorowego
- słoiczek suszonych pomidorów
- sok z cytryny
- cukier do smaku (1-2 łyżki)
Wykonanie:
Śledzie moczyć w wodzie przez ok. 2 godziny, po czym osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w większą kostkę. Cebule pokroić w kostkę. Zeszklić je na patelni z rozgrzanym olejem. Dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Dusić razem ok. 5 min, aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z gazu. Do zimnego sosu dodać pokrojone w małe kawałki suszone pomidory. Wymieszać. W słoiku układać warstwami śledzie oraz sos (ostatnią warstwą ma być sos). Odstawić do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach. Smacznego 🙂