Róże karnawałowe

Róże karnawałowe to świetna propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek. Alternatywa dla uwielbianych faworków. Smaczne, kruche i efektowne, wykończone apetyczną wisienką. Może trochę pracochłonne, ale myślę, że warto znaleźć chwilę na ich przygotowanie.

Przepis znalazłam na blogu Słodka Magia od Kuchni.

roze karnawałowe

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • łyżka spirytusu
  • olej do głębokiego smażenia
  • białko
  • cukier puder
  • dodatkowo: konfitura lub kandyzowane wiśnie

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować je na placek grubości ok. 5 mm, podsypując lekko mąką. Z ciasta wycinać równą liczbę krążków trzech wielkości (np. krążki o średnicy odpowiednio: 6, 5 i 4 cm). Każdy z krążków naciąć kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Na największym krążku zrobić sześć nacięć, na mniejszym pięć, na najmniejszym tylko trzy. Środek największych i średnich krążków posmarować białkiem.  Krążki składać po 3, najmniejszy na wierzchu, po środku mocno nacisnąć, by się skleiły (układać je tak, aby nacięcia na kolejnych krążkach były względem siebie przesunięte – nie nakładały się na siebie).

W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzać olej do temperatury ok. 175 stopni. Róże wrzucać delikatnie na rozgrzany olej płatkami do spodu. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Gdy lekko przestygną, oprószyć je cukrem pudrem i udekorować kandyzowanymi wiśniami lub odrobiną konfitury. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Smacznego 🙂

roze karnawałowe

roze karnawałowe