Potrawka z kurczaka
Szybka, prosta, ponadczasowa. Czy jest ktoś, kto jej nie zna? Przeważnie używa się do niej mięsa, które zostało np. z gotowania rosołu. Ja wykorzystuję do niej filety z kurczaka. Do tego marchewki, zielony groszek i dużo koperku. Smakuje dobrze zarówno z ziemniaczanym puree, jak i kaszą gryczaną lub jęczmienną.
Składniki:
- dwa filety z kurczaka
- 2-3 marchewki
- pół szklanki mrożonego zielonego groszku (w sezonie może być świeży; nie polecam groszku z puszki)
- 500-700 ml bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć przez kilka minut na oleju. Przełożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchew. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucić mrożony groszek i gotować kolejne 5 minut. Dosypać posiekany koperek i natkę. Gdy warzywa zmiękną, zaprawić sos śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować, dodać posiekany koperek i natkę. Doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego 🙂