Ciasto Fiona

Długo zastanawiałam się czy dodawać to ciasto na bloga. Upiekłam je na święta i w sumie nie zdążyłam zrobić mu porządnych zdjęć. To jest w sumie chyba jedyne, jakie udało mi się pstryknąć u moich rodziców. Pomyślałam jednak, że najwyżej podmienię je, gdy znów upiekę to ciasto. Przepis na nie znalazłam u Kasi. Wyszło smacznie, ładnie się prezentowało na stole i dobrze kroiło. Budyń gotowany na soku bardzo przypadł mi do gustu, delikatnie malinowa pianka rozpływała się w ustach. Myślę, że warto je wypróbować 🙂

fiona

Składniki (blaszka 24×28 cm):

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 900 ml malinowego soku Kubuś (marchew+malina)
  • 3 budynie malinowe

Pianka malinowa:

  • 500 ml schłodzonej kremówki (30 lub 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe

Dodatkowo:

  • 2 opakowania malinowych Delicji
  • 1 galaretka malinowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać oba cukry. Miksować na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca. Do piany dodawać następnie po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem. Gotowe ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka).  Jeśli biszkopt mocno wyrośnie, należy położyć na nim deskę lub drugą formę o takich samych wymiarach, by go trochę wyrównać i obniżyć.  Upieczone ciasto przestudzić.

Masa budyniowa:

Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką soku. Resztę soku zagotować, a następnie powoli wlewać do niego rozrobiony budyń. Całość mieszać dość mocno do czasu zgęstnienia (najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki).  Gorący budyń wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Pianka malinowa:

Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodać zimną galaretkę i miksować do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu ułożyć obok siebie Delicje (czekoladą do góry), a na nie delikatnie wyłożyć masę śmietanową. Wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na około godzinę.

W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuścić kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie wylać ją delikatnie na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić na całą noc do lodówki, aby wszystkie warstwy stężały. Smacznego 🙂