Sernik obłędnie pomarańczowy
Drugi przepis, do którego potrzebowałam kandyzowanych pomarańczy, to dzisiejszy sernik. Obłędny. Mocno pomarańczowy: pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Cudownie świąteczny. Przepis na niego znalazłam u Viridianki. Zamarzył mi się jednak inny spód, podobny do tego który był w serniku tiramisu. Skorzystałam z podpowiedzi Asi z Kwestii Smaku.
Sernik jest przepyszny. Nie przesadzam. Czekolada z pomarańczą stanowi świetnie dobraną parę. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, co sprawia, iż jest on niebywale delikatny i kremowy. Całość wieńczą kandyzowane pomarańcze. Czysta poezja 🙂 Gorąco polecam 🙂
Składniki (tortownica o śr. 22 cm):
Spód:
- 65 g gorzkiej czekolady
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
Masa serowa:
- skórka i sok z 3-4 pomarańczy
- 500g sera białego zmielonego (może być z wiaderka)
- 400g serka waniliowego
- 175g drobnego cukru
- 4 jajka
Dodatkowo:
- plasterki kandyzowanych pomarańczy
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Spód:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dodatkowo dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową, która ochroni sernik podczas pieczenia w kąpieli wodnej (owinąć formę podwójnie złożoną folią).
Czekoladę połamać na kostki, roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut). W osobnym naczyniu ubić na pianę jajko (piana nie musi być sztywna). Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): utartą masę maślaną z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, następnie z przesianą mąką i przyprawą piernikową, a na koniec z ubitym jajkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 8-10 minut (ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale na wierzchu ma pojawić się skorupka, która zabezpieczy zapadnięcie się spodu pod ciężarem masy serowej). Wyjąć z piekarnika. Przestudzić.
Masa serowa:
Połączyć ze sobą twaróg oraz serek waniliowy. Cukier ubić lekko z jajkami. Masę jajeczną przełożyć do zmiksowanych serków (nie odwrotnie). Dodać sok i skórkę z pomarańczy. Krótko wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony, czekoladowy spód.
Tortownicę z ciastem, dokładnie owiniętą folią aluminiową, umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać gorącej wody (do połowy wysokości formy z sernikiem). Piec ponad godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Udekorować plastrami kandyzowanych pomarańczy oraz roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego 🙂