Wigilijna zupa migdałowa

To chyba najmniej popularna wigilijna zupa. Prym wiedzie zdecydowanie barszcz z uszkami, dużo osób jada w ten dzień zupę grzybową, część zupę rybną. O zupie migdałowej mało kto pamięta. Zrobiło mi się jej trochę żal, dlatego też postanowiłam Wam ją trochę przybliżyć. Przepis wpadł mi w oko w jakiejś kolorowej gazecie. Trochę pozmieniałam pod siebie jak zwykle. Wyszło całkiem smacznie. Taka słodka zupa to dla mnie ciekawa nowość i z pewnością jest to fajna propozycja np. na zimowe śniadanie. Ale jakoś mimo wszystko do wigilijnej wieczerzy mi nie pasuje…Zostanę jednak przy barszczu 🙂

A Wy? Mieliście już okazję próbować tę zupę? Co o niej sądzicie?

zupa migdałowa

Składniki (2 porcje):

  • 600-700 ml mleka
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • 2-3 goździki
  • płatki migdałowe do dekoracji, cynamon do oprószenia

Wykonanie:

Obrane ze skórki migdały zmielić w blenderze. Zalać je mlekiem, dodać miód, goździki i cynamon. Gotować na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Następnie wsypać kaszę i gotować kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, ew. jeszcze dosłodzić. Udekorować prażonymi płatkami migdałowymi, oprószyć cynamonem. Smacznego 🙂

wigilijna zupa migdałowa