Domowe krówki z cynamonem

Przepis na te krówki znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie i pomyślałam, że będzie to idealna propozycja na “Korzenny Tydzień” u Ptasi. Muszę przyznać, że efekt końcowy trochę mnie rozczarował. Mało to wg mnie miało wspólnego z krówkami: bardziej przypominało po prostu bardziej miękką czekoladę z cynamonem. Ale może się czepiam, bo raczej wszystkim, których poczęstowałam tymi cukierkami, one smakowały. Niemniej jednak, propozycja warta jest przetestowania, a po drobnym dopracowaniu może być naprawdę bardzo smaczna.

krówki z cynamonem

Składniki:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400 g dobrej gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki zimnego masła

Wykonanie:

Mleko skondensowane podgrzać razem z ekstraktem waniliowym. Dodać cynamon, połamaną na kawałki czekoladę i masło. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie pokroić na małe kawałki. Smacznego 🙂

krówki z cynamonem

krówki z cynamonem