3 bit
Czy jest tu ktoś, kto nie zna tego ciasta? Pewnie nie. To już klasyka. Nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawia się na blogu. To słodkie i smaczne ciasto bez pieczenia ładnie się prezentuje i z pewnością może być ozdobą np. świątecznego stołu. Przepis na nie zaczerpnęłam od Dorotus, ale zmodyfikowałam go trochę, dodając warstwę krakersów. Podpatrzyłam kiedyś ten sposób u kuzynki i żadna inna wersja już mi smakuje. Słone krakersy świetnie podbijają słodki smak karmelu. Zdecydowanie polecam wypróbować taką wersję 🙂
Składniki (forma 25×35 cm)
- herbatniki (5-6 paczek po 100g)
- duża paczka krakersów
- duża puszka (500g) masy kajmakowej
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Przygotowaną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć warstwą krakersów.
Przygotować budyń:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek. Gorący budyń wylać na krakersy, wyrównać i przykryć warstwą herbatników. Całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc (herbatniki i krakersy muszą zmięknąć). Na drugi dzień formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂