Maxi King
Ciasto dla wielbicieli ekstremalnej słodkości 🙂 Tam gdzie kajmak – tam musi być słodko 😉 Nie ma się co łudzić, że będzie inaczej. Druga masa: krem z serka waniliowego i mleka w proszku jest smaczna i interesująca. Prawie identyczna jak w przypadku ciasta Latte Macchiato. Ale wg mnie najlepszym elementem tego ciasta jest czekoladowa polewa z mnóstwem chrupiących orzeszków. Fajnie urozmaicają one całość i z pewnością wykorzystam ten pomysł jeszcze niejeden raz. Ciasto nie wymaga pieczenia, robi się je szybko i bezproblemowo. Po nocy w lodówce herbatniki odpowiednio miękną i całość kroi się bez problemów (choć polecam wyjąć je pół godziny wcześniej z lodówki przed podaniem). Popełniłam mały błąd, dając o jedną warstwę herbatników więcej. Pomiędzy kajmakiem i drugą warstwą kremu mlecznego nie powinno ich być, ale myślę, że z nimi też nie jest źle. Ale musielibyście widzieć moją minę, gdy podczas układania trzeciej warstwy zabrakło mi ciastek 😉 A muszę przyznać, że kupiłam dodatkowo jeszcze małe opakowanie 😉 Długo głowiłam się nad tym co zrobiłam nie tak 😉 Na szczęście sklep pod domem był jeszcze otwarty i mogłam uzupełnić braki 🙂
Przepis znalazłam na blogu Moje Pasje. Polecam słodyczomaniakom 🙂
Składniki (blaszka 24×37 cm):
Mleczny krem:
- 250g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
- 400g serka waniliowego (typu Danio – dałam 450g)
Dodatkowo:
- 510g masy kajmakowej w puszce
- 400g herbatników maślanych (ok.60szt)
Polewa:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady gorzkiej
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 150g orzechów ziemnych solonych
Wykonanie:
Krem mleczny:
Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Następnie naprzemiennie dodawać serek i mleko w proszku. Utrzeć na gładki krem. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na niej rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową i dokładnie ją rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek.
Przygotować polewę:
Obie czekolady połamać na kawałki i razem ze śmietana rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy przesiać na sitku, pozbywając się części soli (nie całkowicie!). Można je zostawić w całości lub posiekać (ja lekko posiekałam). Dodać je do rozpuszczonych czekolad i dokładnie wymieszać. Gotową polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić w lodówce przez całą noc (przed podaniem wyjąć z niej pół godziny wcześniej). Smacznego 🙂