Kotleciki cukiniowo-kurczakowe
Smaczne kotleciki na które przepis znalazłam u Edysi. Szybko się je przygotowuje, są bardzo podzielne i zasmakują z pewnością wielu z Was. Dodatkowa zaleta: są zgodne z metodą Montignac (danie tłuszczowe). Polecam 🙂
- 2 filety z kurczaka (ok. 400 g)
- 2 małe cukinie
- 80 g startego na dużych oczkach sera żółtego (może być np. gouda wymieszana pół na pół z parmezanem)
- 1 jajko
- sól, pieprz,szczypta gałki muszkatołowej
- kilka posiekanych listków bazylii
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą i odstawić na chwilę, żeby cukinia puściła sok. Mięso z kurczaka zmielić i wymieszać z dokładnie odciśniętą cukinią, roztrzepanym jajkiem i startym serem żółtym. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Łyżką nabierać masę i nakładać ją na rozgrzany olej, formując zgrabne kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują ciepłe, podane np. z sosem czosnkowym. Smacznego 🙂