Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką
To ciasto mam już na moim blogu, ale w wersji z rabarbarem. Tym razem postanowiłam wypróbować jak smakuje z malinami. Wyszło pysznie. Chyba nawet lepiej niż za pierwszym razem. Oryginalnie przepis pochodzi od Dorotus, a przygotowałam je ze względu na akcję Majanki 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej ( może być krupczatka )
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania (40 g jedno) budyniu waniliowego lub śmietankowego ( u mnie waniliowy)
- pół szklanki oleju
Ponadto:
- 500 g świeżych malin
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Ciasto:
Masło
pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
Podzielić na 2 części (60% i 40%), każdą zawinąć w folię spożywczą i
zamrozić. Blachę (33×20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni przez około 20 minut. Odstawić
do całkowitego wystudzenia.
pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.
Podzielić na 2 części (60% i 40%), każdą zawinąć w folię spożywczą i
zamrozić. Blachę (33×20 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni przez około 20 minut. Odstawić
do całkowitego wystudzenia.
Pianka:
Białka ubić na
sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas
ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy,
cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej,
miksując do połączenia. Gotową piankę wyłożyć na podpieczony, zimny
spód, wyrównać i ułożyć na niej maliny. Na wierzch zetrzeć
resztę zamrożonego ciasta.
sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas
ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy,
cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej,
miksując do połączenia. Gotową piankę wyłożyć na podpieczony, zimny
spód, wyrównać i ułożyć na niej maliny. Na wierzch zetrzeć
resztę zamrożonego ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 – 40 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂