Kisir – turecka sałatka z kaszy bulgur

Przepis na tę sałatkę mam od koleżanki, która znalazła go na blogu Kuchnia Wschodu. Szukałam czegoś, gdzie mogłabym wykorzystać pastę paprykową przywiezioną przez męża z Węgier i kisir okazał się świetną propozycją. Sałatka nieco podobna do robionej już przeze mnie tabbouleh, ale dodatkowo w składzie posiada przecier pomidorowy i wspomnianą pastę paprykową. Smaczna, dobra zarówno jako lekka kolacja czy posiłek do zabrania do pracy czy szkoły.

kisir  z bulguru

Składniki:

  • szklanka kaszy bulgur
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypioru
  • 1 dymka
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku 
  • pól papryczki chili 
  • sok z połowy  cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (dałam 2)
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej np. sambalu (dałam dwie)
  • pomidor (to mój dodatek)
  • pół łyżeczki mielonego kuminu
  • pół łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę bulgur ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Przestudzić. Wymieszać ją z oliwą, sokiem z cytryny, przecierem pomidorowym i pastą paprykować. Dodać posiekaną natkę, szczypior, papryczkę chilli i dymkę, pokrojonego w kostkę pomidora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku kuminem, papryką, solą i pieprze. Dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Smacznego 🙂