Serowy torcik kawowy z malinami

Ciasto to robiłam już dość dawno, co widać po niezapominajkach na zdjęciu, ale dopiero teraz sobie o nim przypomniałam. Mamy sezon na maliny, więc jak najbardziej pasuje 🙂 Przepis na nie znalazłam u Kasi. Ciekawe i zaskakujące połączenie kawy z serem i malinami bardzo mi odpowiadało. Warstwa serowa dzięki dodatkowi śmietany jest bardzo delikatna i kremowa. Część z malinami: przepyszna 🙂

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Poncz:

  • 125 ml słodkiej kawy (może być pół na pół z likierem kawowym lub czekoladowym)

Warstwa malinowa:

  • 500 g mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 350 ml wrzątku

Masa serowa:

  • 650 g twarogu na sernik
  • 250 ml kremówki
  • 3 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej
  • 4 kopiate łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 8 łyżek mleka
  • 1 pełna łyżka masła

Wykonanie:

Biszkopt:

Jajka ubijać przez ok 7 minut z cukrem, do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Pod koniec ubijania dodać olej. Następnie do
masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
kawą i kakao. Wymieszać całość dokładnie łyżką.  Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
(do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt wystudzić, a następnie napończować.

Warstwa malinowa:

Galaretki malinowe rozpuścić w 350 ml wrzątku. Zalać nimi zamrożone maliny. Dokładnie wymieszać i kiedy masa zacznie tężeć (będzie to bardzo szybko) przełożyć ją na biszkopt.  Wyrównać.

Warstwa serowa:

Kawę oraz żelatynę zalać 100 ml wrzątku. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia się i odstawić do przestygnięcia. Twaróg zmiksować krótko z cukrem pudrem. Zimną kremówką dokładnie ubić i dodać ją do sera. Wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną kawę z żelatyną. Miksować dokładnie do chwili połączenia się składników. Masę serową przełożyć na maliny. Całość umieścić w lodówce (najlepiej na całą noc).

Polewa:

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Tak otrzymaną, lekko przestudzoną polewą, polać gotowe ciasto. Smacznego 🙂