Chleb żytni z prażonym słonecznikiem (na zakwasie)
Gdy miałam już swój zakwas, długo szukałam najprostszego przepisu na chleb. Miał być łatwy w wykonaniu, mało wymagający i przede wszystkim smaczny. Ponownie zawierzyłam Lisce i postanowiłam wypróbować jej chleb z prażonym słonecznikiem. I powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę. Od tego czasu upiekłam go już z pewnością kilkanaście razy. Bardzo nam wszystkim smakuje – nawet moja córka go zajada, choć pieczywo z ziarnami do tej pory mogło dla niej nie istnieć. Chleb ten długo zachowuje świeżość, ma chrupiącą skórkę, jest miękki, a prażony słonecznik dodaje mu fajnego kopa. Modyfikowałam go wiele razy: dodawałam siemię lniane, sezam, melasę lub zamieniałam część mąki na orkiszową. Za każdym razem wychodził świetny. Bardzo Wam go polecam 🙂
Składniki:
Zaczyn:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
- 150 ml wody w temperaturze pokojowej
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Dodatkowo:
- 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 200 ml wody w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie, gdy zakwas jest młody i mało aktywny)
- 50 g prażonego słonecznika, uprażonego na suchej patelni na złoty kolor
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem (rano):
Zakwas wyjąć z lodówki i postawić go na ok. 2 h w temperaturze pokojowej. Następnie dokarmić go równymi ilościami wody i mąki (u mnie 80 g mąki typ 2000 i 80 g wody w temperaturze pokojowej). Zostawić na ok. 10-12 h.
Gdy zakwas zacznie już mocno pracować, odłożyć z niego łyżkę na zaczyn. Wymieszać ją z wodą i mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, najlepiej na całą noc.
Po 12-18 godzinach do zaczynu dodać pozostałe składniki: mąkę, wodę, sól, drożdże (opcjonalnie) i uprażony na suchej patelni, zimny słonecznik. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub miksera. Ciasto przełożyć do keksówki, wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami żytnimi (długość formy ok. 26-30 cm). Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość – w zależności od temperatury otoczenia powinno zająć to od 2 do 6 godzin.
Ciasto przed wyrośnięciem:
Ciasto po wyrośnięciu, przed włożeniem do piekarnika:
Wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika. Od razu nastawić temp na 230 stopni i piec w niej przez 30 minut. Po tym czasie, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne pół godziny. Jeśli chleb za bardzo rumieni się z wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową i dopiekać pod nią. Gotowy chleb wyjąć z foremki i dać mu odparować. Studzić na kuchennej kratce. Smacznego :)