Sernik z musem truskawkowym – bez pieczenia!

Eleganckie, smaczne, pachnące truskawkami ciasto. Idealne na taką pogodę jaka ma być przez cały weekend, bo nie trzeba dla niego uruchamiać piekarnika 🙂 Dolna warstwa to delikatny sernik, górna: rozpływający się w ustach mus z truskawek. Przepis od Dorotus. Zamieniłam tylko jogurt na kremówkę, ale jeśli ktoś chce lżejszą, odchudzoną wersję, niech pozostanie przy jogurcie 🙂

Składniki (tortownica 20 cm):

Spód:

  • 120 g ciastek maślanych (u mnie herbatniki)
  • 30 g roztopionego masła

Warstwa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250 g kremówki 30% (lub jogurtu greckiego)
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
  • 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 2,5 listka żelatyny
  • 40 ml wody

Mus truskawkowy:

  • 150 g kremówki 30% (lub jogurtu greckiego)
  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 płaskich łyżek cukru pudru
  • 16 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki) lub 4 listki żelatyny
  • 60 ml wody

Wykonanie:

Spód:

Ciastka dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, tak aby konsystencją przypominały mokry piasek. Tak przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Masa serowa:

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić.

Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej twaróg, cukier puder i wanilię. Zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (2-3 h).

Mus truskawkowy:

Truskawki umyć i odszypułkować, a następnie zmiksować je blenderem na puree, razem z  sokiem z cytryny i cukrem pudrem.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić.

Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodać puree z truskawek i przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami puree truskawkowego). Ubijać do połączenia. Warstwę truskawkową wylać na stężałą masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego 🙂