Sałatka z pieczonej papryki z serem feta i oliwkami
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 1 papryka zielona
- garść zielonych oliwek
- mała czerwona cebula
- kawałek sera feta
- natka pietruszki
- olej Kujawski z saszetki z czosnkiem
Wykonanie:
Umyte papryki ułożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skóra zacznie robić się czarna.
Następnie gorące papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie ją zamknąć i zostawić na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i usunąć gniazda nasiennę. Gotowe papryki pokroić na kawałki. Wymieszać z oliwkami, pokrojonym w kostkę serem feta, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Całość polać olejem z czosnkiem. Delikatnie wymieszać. Smacznego 🙂
Sałatka bierze udział w konkursie “Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.