Sałatka z pieczonej papryki z serem feta i oliwkami

Smaczna sałatka z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek, cebuli, sera feta oraz dużej ilości natki pietruszki. Idealna z chrupiącą grzanką lub jako dodatek do grillowanego mięsa. Nadaje się również dla osób będących na diecie Montignaca. Jeśli jeszcze nie próbowaliście w ten sposób przyrządzonej papryki, warto się przekonać, czy to Wasze smaki. Ja mówię jej zdecydowane TAK 🙂

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 1 papryka zielona
  • garść zielonych oliwek
  • mała czerwona cebula
  • kawałek sera feta
  • natka pietruszki
  • olej Kujawski z saszetki z czosnkiem

Wykonanie:

Umyte papryki ułożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skóra zacznie robić się czarna.

Następnie gorące papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie ją zamknąć i zostawić na 10  minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i usunąć gniazda nasiennę. Gotowe papryki pokroić na kawałki. Wymieszać z oliwkami, pokrojonym w kostkę serem feta, posiekaną cebulą i natką pietruszki. Całość polać olejem z czosnkiem. Delikatnie wymieszać. Smacznego 🙂

Sałatka bierze udział w konkursie “Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.

Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.