Sałatka ze szparagami, jajkiem, serem korycińskim i…. czerwonymi porzeczkami
Składniki (1 porcja):
- pół pęczka zielonych szparagów
- jajko
- pół pomidora
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/4 czerwonej cebuli
- dwa plastry sera korycińskiego z czosnkiem
- garść czerwonych porzeczek
Sos:
- olej Kujawski z saszetki z czosnkiem i bazylią
- sok z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na 3-4 cm kawałki. Wrzucić je na kilka minut do osolonego i
lekko osłodzonego wrzątku. Ugotowane, wyłowić łyżką
cedzakową i przelać zimną wodą. Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w krążki, pomidora w pólplasterki. Na talerzu ułożyć szparagi, pomidora, kukurydzę, cebulę i jajko. Posypać całość pokruszonym serem korycińskim oraz czerwonymi porzeczkami. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Gotowym polać sałatkę. Smacznego 🙂
Sałatka bierze udział w konkursie “Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu.