Jajecznica ze szparagami – śniadanie idealne? :)
Do tej pory wiosną i latem moją ulubioną jajecznicą była jajecznica ze szpinakiem. Zajadałam się nią często, ciesząc się, że w końcu nadeszła pora na te młode, zielone listki. Tak było do zeszłego tygodnia, kiedy to po raz pierwszy spróbowałam dodać do jajecznicy szparagi. I wiecie co? To jest po prostu pyszne! 🙂 Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to gorąco Wam je polecam. Śpieszcie się tylko z jej przyrządzeniem, bo sezon na szparagi nie trwa wiecznie 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- kilka zielonych szparagów
- masło
- sól, cukier
Wykonanie:
Szparagi opłukać, odłamać i odrzucić zdrewniałe twarde końce. Pokroić na 2-3 cm kawałki. Wrzucić je na 3-4 minuty do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku. Po tym czasie wyłowić szparagi łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać szparagi. Podsmażyć je przez 2 minuty. Wbić jajka i dokładnie wszystko wymieszać. Smażyć tak długo, aż jajka będą odpowiednio ścięte. Doprawić do smaku solą. Podawać na ciepło. Smacznego 🙂
Wedelka na fb 🙂 Zapraszam 🙂