Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki:
- naleśniki (u mnie z tego przepisu)
Farsz:
- duży pęczek świeżego szpinaku
- feta (dałam pół kostki)
- 1-2 łyżki śmietany 12%
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- masło do smażenia
Sos pomidorowy:
- kartonik przecieru pomidorowego lub passaty
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce suszonego oregano i bazylii
- 1/4 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- pieprz
Dodatkowo:
- 100-150 g startego żółtego sera
Wykonanie:
Farsz:
Szpinak dokładnie przebrać, wypłukać i grubo pokroić. Poddusić przez
kilka minut na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Dodać śmietanę i kawałki fety. Delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku
solą, gałką i pieprzem. Przestudzić.
Sos:
Wszystkie jego składniki włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i podgrzewać kolejne 10 minut.
Naleśniki smarować farszem, zwijać w ruloniki i układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Całość zalać sosem pomidorowym. Z wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego 🙂