Pyszne ciasto z rabarbarem i białą czekoladą
Wypieki z rabarbarem to wg mnie obowiązkowe pozycje w wiosennym menu. Dzisiejsza moja propozycja jest szybka w wykonaniu i niezwykle smaczna. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Kornik w kuchni i z czystym sumieniem muszę stwierdzić, że jest to jedno z najlepszych ucieranych ciast, jakie miałam okazję kiedykolwiek jeść 🙂 Słodko-kwaśne, przez obecność rabarbaru oraz białej czekolady i obłędnie pachnące pomarańczami. Miękkie i cudownie wilgotne, dzięki syropowi z rabarbaru, soku z pomarańczy i cukru. Ten patent to strzał w dziesiątkę. Z pewnością nieraz go jeszcze wykorzystam, bo dzięki niemu ciasto naprawdę bardzo dużo zyskało. Gorąco polecam i przypominam moje inne przepisy na wypieki z rabarbarem, które możecie znaleźć na blogu:
– kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
– ciasto kokosowe z rabarbarem
– kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
– migdałowe ciasto z rabarbarem
– ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą
– ciasto budyniowe z rabarbarem
Ciasto (tortownica 22 cm):
- 150 g miękkiego masła
- 130 g cukru
- 3 jajka
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml jogurtu naturalnego
- kilka łodyg dojrzałego rabarbaru
- 60 g posiekanej białej czekolady (dałam całą tabliczkę)
Syrop:
- 120 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 50 g cukru
- 50 ml wody
- 100 g rabarbaru
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Ciasto:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku oraz startą skórkę z pomarańczy, cały czas ucierając. Następnie na zmianę dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt naturalny. Na koniec wmieszać posiekaną białą czekoladę. Gotowe ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (wg autorki: 30 min, u mnie jednak była to prawie godzina – na ostatnie 15 minut przykryłam je folią aluminiową, aby się zbyt nie spiekło).
Syrop:
Kiedy ciasto się piecze się, przygotować syrop. Sok z pomarańczy, wodę, cukier i rabarbar umieścić w garnuszku. Gotować razem przez 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki, a syrop trochę zgęstnieje. Gotowy syrop przelać przez sitko.
Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto nakłuć po wierzchu patyczkiem, a następnie polać je syropem. Syrop powinien wniknąć do środka placka. Wystudzić. Smacznego 🙂