Chlebek bananowy z nutellą
To ciasto powstało całkiem spontanicznie. Spodziewałam się wizyty koleżanki, za oknem padało i nie miałam jak wyjść do cukierni, po coś słodkiego do kawy. Na stole w kuchni ujrzałam banany, które domagały się szybkiego zjedzenia, w szafce stał napoczęty słoik z nutellą. Przypomniał mi się przepis, który widziałam kiedyś u Kasi. Długo się nie namyślając, wyszperałam jeszcze orzechy laskowe, które jakimś cudem znalazły się w szufladzie i zabrałam się za pieczenie. 15 minut później ciasto wylądowało w piekarniku, a ja mogłam po popołudniu poczęstować nim dawno nie widziana koleżankę. Chlebek wyszedł pyszny. Naprawdę. Aromatyczny, miękki, puszysty i wilgotny. Inne niż wszystkie bananowe chlebki, jakie do tej pory piekłam. Bardzo, bardzo dobry. Z całego serca go polecam 🙂
Składniki (keksówka 26×14 cm):
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 mocno dojrzałe banany
- 1/3 szklanki Nutelli
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
Wykonanie:
Miękkie banany zmiksować w blenderze razem ze śmietaną. Mąkę połączyć z posiekanymi orzechami, solą, sodą i cynamonem. Jajka ucierać z cukrem przez ok. 3-4 minuty. Do masy jajecznej dodać banany ze śmietaną, olej i Nutellę. Miksować całość kolejne 2-3 minuty, a następnie dodawać stopniowo suche składniki, cały czas mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Gotowe, jednolite ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej keksówki. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw. suchego patyczka (jeśli góra się przypiecze wcześniej, to na ostatnie 10-15 minut można przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Smacznego 🙂