Pyszne sosy do mięs: musztardowo-majonezowy z miodem oraz żurawinowo-chrzanowy

Dwa pyszne sosy, które z powodzeniem mogę zagościć na wielkanocnym stole. Nadają się jako dodatek do kiełbas, mięsa czy jaj na twardo. Przepis na nie znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie. Oba sosy są błyskawiczne w przygotowaniu i o wiele smaczniejsze, niż te ze sklepu. Moim faworytem jest ten z musztardą, majonezem i miodem – smaczny i oryginalny. Sos żurawinowy dużo bardziej ostry, ale on również smakuje całkiem dobrze 🙂 Polecam 🙂

Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.

Sos musztardowo-majonezowy:

  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Sos chrzanowo-żurawinowy:


  • 4 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki żurawiny ze słoika
  • 15 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki oliwy
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • sól, pieprz

Wykonanie: 

Wymieszać starannie składniki obu sosów. Doprawić do smaku wg własnych preferencji. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂