Sernik z adwokatem i kawałkami czekolady
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.
Składniki (tortownica 21-22 cm):
Spód:
- 190 g ciastek digestive z czekoladą (u mnie zwykłe herbatniki)
- 60 g masła
- niepełna łyżka kakao (mój dodatek)
Masa serowa:
- 750 g serka śmietankowego (na serniki) lub twarogu półtłustego/tłustego zmielonego przynajmniej 2-krotnie
- 3 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka (250 ml) likieru jajecznego (dałam 200 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej (dałam 5 łyżek)
- 150 g chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (u mnie gorzka czekolada)
Polewa (opcjonalnie):
- 1 tabliczka czekolady
- 70 ml kremówki
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Spód:
Ciastka pokruszyć (ja posłużyłam się blenderem) i wymieszać z
roztopionym masłem, tak aby konsystencją przypominały mokry piasek. Dodać kakao. Tak
przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, uprzednio dokładnie
wyłożonej papierem do pieczenia (sernik będzie bardzo płynny i może się zdarzyć, że parę kropel wody
będzie się wydostawać dołem). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiksować krótko z całymi jajkami, cukrem, mąką i ajerkoniakiem na gładką masę. Na końcu dodać kawałki czekolady, wymieszać. Gotową masę wylać na spód z ciastek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60-70 minut, aż góra będzie ścięta i sztywna. Ostudzić, włożyć na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie udekorować wiórkami czekoladowymi lub polewą.
Polewa:
doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wsypać, połamaną na kostki,
czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać
chwilę trzepaczką. Smacznego 🙂