Pasztet z soczewicy, cukinii i pieczarek
Pasztet z soczewicy robiłam po raz pierwszy rok temu. Zakochałam się wtedy w tego typu potrawach i dość często wypróbowywałam różne ich wersja. Dzisiejszy przepis jest jednym z tych, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę. Zeszłoroczny pasztet był bardzo dobry. Ten jest rewelacyjny. Nie przesadzam. Nie mogliśmy się od niego oderwać. “Dla takich potraw, mógłbym zostać wegetarianinem” – te słowa mojego męża mówią wszystko 🙂 Na pewno niedługo znów wrócę do tego przepisu. Być może będzie to jedna z moich świątecznych propozycji? Kto wie 🙂
Przepis znalazłam na blogu Yummy Lifestyle i jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki”.
Składniki:
- 250 g + 1 garść czerwonej soczewicy
- 1 nieduża cukinia
- 200 g pieczarek
- 1 cebula (dałam dwie)
- 2 ząbki czosnku (dałam 3 duże ząbki)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 jajka
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka przyprawy do dań indyjskich (pominęłam)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (dałam zieloną pastę)
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka curry (dałam dwie łyżeczki)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka płatków ostrej papryki (dałam pół łyżeczki)
- 3 łyżki suszonych pomidorów w płatkach (pominęłam; zamiast nich dałam kilka sztuk posiekanych suszonych pomidorów ze słoika)
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Wykonanie:
W garnku zagotować 3 szklanki wody. Wsypać opłukaną na sitku soczewicę (250g),
dodać liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę soli.
Gotować bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zacznie
się rozpadać i powstanie gęsta papka (ok. 15-20 minut). Wyjąć przyprawy, odcedzić ewentualny nadmiar wody
i przestudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju (2-3 łyżki). Obrane pieczarki pokroić w plasterki, cukinię (ze skórką) i marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa dodać do cebuli z czosnkiem, chwilę razem dusić, po czym przełożyć je do ugotowanej soczewicy. Całość delikatnie zmiksować (masa nie powinna być jednolita, a mieć wyczuwalne kawałki warzyw). Dodać rozmącone jajka, posiekane, suszone pomidory, pozostałą garść surowej soczewicy, sos sojowy i przyprawy (sporo, masa powinna być naprawdę mocno doprawiona). Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i
kilkakrotnie stuknąć nią o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-50 minut
(do momentu, kiedy wierzch pasztetu przyrumieni się na złoto, a przy
potrząśnięciu foremką masa nie będzie się ruszać). Ostudzić.
Przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂