Surówka z kapusty pekińskiej z sosem szpinakowym
Szybka, zdrowa i smaczna surówka, na którą przepis znalazłam u Dorotki. To moja kolejna propozycja w ramach zabawy “Zielono mi”.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- 50g mrożonego szpinaku
- garść orzechów włoskich (u mnie ich zabrakło)
- jabłko
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- ew. 1-2 ząbki czosnku (to mój dodatek)
Wykonanie:
Z kapusty oberwać wierzchnie, brzydkie liście. Resztę poszatkować i oprószyć solą. Jabłko umyć, zetrzeć na tarce i wraz z posiekanymi orzechami dodać do kapusty. Przygotować sos: szpinak rozmrozić, wymieszać z majonezem, jogurtem i ewentualnie czosnkiem. Doprawić do smaku. Gotowym sosem polać składniki surówki. Wymieszać. Smacznego 🙂