Pęczak z cukinią i porem – przywołujemy wiosnę :)
Składniki (3-4 spore porcje):
- 1,5 szklanki kaszy pęczak
- 2 cebule
- por
- 1 duża cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
- bulion warzywny (ok. 1,5l)
- po pół pęczka natki pietruszki i koperku
- garść startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebule pokroić w kostkę, białą część pora w półplasterki. Podsmażamy oba składniki na małej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę. Podsmażamy całość przez 2-3 minuty. Podlać dwoma chochelkami bulionu i gotować pod przykryciem. Gdy płyn
zostanie wchłonięty, dodać następną chochelkę. Postępować tak, aż do
momentu, gdy kasza będzie prawie miękka. Dodać wtedy umytą, nieobraną, pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut, dolewając w dalszym ciągu bulion. Gdy kasza i warzywa będą miękki, dodać posiekane zioła, przyprawy, parmezan i masło. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Podawać ciepłe. Smacznego 🙂