Serowe bajgle
Bajgle wyszły smaczne, miękkie i puszyste. Idealne na weekendowe śniadanie 🙂
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 400 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 100 g startego, żółtego sera
- 50 g stopionego smalczyku Smakowita Pajda z ziołami
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta soli
- łyżka sody oczyszczonej
- żółtko
- dodatkowo do posypania bajgli z wierzchu: mak, starty żółty ser, sezam
Wykonanie:
Mąkę umieścić w misce. Świeże drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (nie za gorącej!) z dodatkiem łyżki cukru. W mące zrobić zagłębienie i wlać do niego rozrobione drożdże. Przysypać delikatnie mąką i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodać stopiony i schłodzony smalczyk, sól, słodką paprykę i 100 g startego, żółtego sera. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 h (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, po czym podzielić na 8 równych części. Uformować z nich kulki, lekko je spłaszczyć. W każdej z nich zrobić po środku otwór (średnica ok. 3 cm). W szerokim garnku zagotować 2 l wody z dodatkiem łyżki sody i łyżki cukru. Wrzucać do niej partiami uformowane bajgle i gotować je ok. 1 minuty. Obgotowane bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozmąconym żółtkiem i obsypać startym żółtym serem, makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Smacznego 🙂
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.