Bananowy omlet E. Chodakowskiej – bez mąki i cukru
Jakiś czas temu Ewa Chodakowska podała przepis na dietetyczny omlet, składający się wyłącznie z bananów i jajek. Ciekawiło mnie, czy bez dodatku mąki wyjdzie z tego coś lepszego niż bananowa jajecznica 😉 Przepis wypróbowałam i muszę stwierdzić, że całkiem mi smakowało takie śniadanie. Moja córka też się nim zajadała. Nie odczułam w nim braku ani mąki, ani cukru – był naturalnie słodki od owoców. Polecam jako ciekawostkę.
Składniki:
- 2 jajka
- banan
- kilka ziarenek wanilli
- odrobina oleju do smażenia
- ewentualnie: jogurt naturalny i borówki
Wykonanie:
Banana obrać, pokroić w plasterki i umieścić w misie blendera razem z rozmąconymi jajkami i wanilią. Zmiksować. Gotową mieszkankę wylać na rozgrzaną patelnię, posmarowaną 1-2 kroplami oleju. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowy omlet można posmarować jogurtem naturalnym i posypać borówkami i zwinąć jak naleśnik. Smacznego 🙂