Bananowy omlet E. Chodakowskiej – bez mąki i cukru

Jakiś czas temu Ewa Chodakowska podała przepis na dietetyczny omlet, składający się wyłącznie z bananów i jajek. Ciekawiło mnie, czy bez dodatku mąki wyjdzie z tego coś lepszego niż bananowa jajecznica 😉 Przepis wypróbowałam i muszę stwierdzić, że całkiem mi smakowało takie śniadanie. Moja córka też się nim zajadała. Nie odczułam w nim braku ani mąki, ani cukru – był naturalnie słodki od owoców. Polecam jako ciekawostkę.

Składniki:

  • 2 jajka
  • banan
  • kilka ziarenek wanilli
  • odrobina oleju do smażenia
  • ewentualnie: jogurt naturalny i borówki

Wykonanie:

Banana obrać, pokroić w plasterki i umieścić w misie blendera razem z rozmąconymi jajkami i wanilią. Zmiksować. Gotową mieszkankę wylać na rozgrzaną patelnię, posmarowaną 1-2 kroplami oleju. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowy omlet można posmarować jogurtem naturalnym i posypać borówkami i  zwinąć jak naleśnik. Smacznego 🙂