Domowy serek kanapkowy (z jogurtu)

Jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na domowy serek kanapkowy. Do jego produkcji potrzeba jedynie dobrej jakości jogurtu naturalnego, soli i ulubionych dodatków – ja dodałam posiekany szczypiorek oraz odrobinę chrzanu. Wykonanie jest banalnie proste, czas oczekiwania stosunkowo krótki, a efekt – bardzo zadowalający 🙂 Otrzymujemy kremowy, smaczny serek, o znanym składzie, bez zbędnych dodatków i konserwantów. Warto się skusić 🙂

Inspiracja:Gotuję, bo lubię

domowy serek kanapkowy

Składniki:

  • 2 duże jogurty greckie (mogą być też zwykłe jogurty naturalne, muszą być tylko bardzo gęste)
  • kilka łyżek posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżeczki tartego chrzanu
  • sól do smaku

Wykonanie:

Jogurty dokładnie wymieszać z solą, posiekanym szczypiorkiem i chrzanem. Gotową mieszaninę wylać na kilkukrotnie złożoną gazę lub pieluchę tetrową. Związać w tobołek, lekko odcisnąć całość i powiesić nad durszlakiem na 24 h, aby wyciekł nadmiar płynu.  Po tym czasie ser przełożyć na kilka godzin do lodówki. Odwinąć z gazy i zajadać. Smacznego 🙂

domowy almette

domowy serek kanapkowy

domowy serek konsystencja