Placki z kaszy gryczanej z suszonymi grzybami
Składniki:
- woreczek (100g) ugotowanej kaszy gryczanej
- spora garść suszonych grzybów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2-3 czubate łyżki zmielonych płatków owsianych (lub zwykłej mąki pszennej)
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 2 h (u mnie leżały tak całą noc), a następnie odsączyć je i drobno pokroić (wody z moczenia grzybów nie wylewać). Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę z czosnkiem i grzybami. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i podlać wodą z moczenia grzybów (tyle, by kasza nie była zbyt rzadka). Przemieszać, zdjąć z ognia i wystudzić, ewentualnie doprawić. Do masy dodać jajka, zmielone płatki/mąkę i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej placki, nakładając kaszę łyżką. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać najlepiej na ciepło, w towarzystwie jakiegoś sosu lub gulaszu. Smacznego 🙂