Domowe owsiane batoniki z bananem i masłem orzechowym
Jeśli szukacie jakiejś smacznej przekąski, którą będziecie mogli bez problemu zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na wycieczkę, to koniecznie musicie wypróbować te batoniki. Są pyszne, zdrowe i bardzo łatwe w wykonaniu. Nie ma w nich żadnych podejrzanych składników: płatki owsiane, banany, masło orzechowe i bakalie – tylko i aż tyle 🙂 Dodadzą energetycznego kopa i poprawią humor. Jestem pewna, że Wam posmakują 🙂
Składniki (na ok. 12-14 batoników):
- 200 g płatków owsianych
- 3 większe, mocno dojrzałe banany
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu (lub więcej, jeśli wolicie słodsze batony)
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynków
- dowolne orzechy: u mnie szklanka wymieszanych nerkowców, orzechów piniowych oraz pistacji
- 100 g dowolnych nasion: u mnie sezam, słonecznik i chia
- garść pestek dyni
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Pokrojone banany, masło orzechowe oraz miód zmiksować na gładkie puree. Połowę płatków owsianych lekko zmielić. Drugą połowę pozostawić w normalnej postaci. Orzechy lekko posiekać. Połączyć z nasionami, pestkami dyni, żurawiną i rodzynkami. Dodać obie części płatków i masę bananową. Całość dokładnie wymieszać. Powstałą masę przełożyć do formy (u mnie prostokątna o wymiarach ok. 30×20 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch przy pomocy łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez ok. 25 minut (wierzch powinien być twardy, brzegi lekko zarumienione, ale nie przypalone).
Upieczoną masę lekko przestudzić, a następnie pokroić na równej wielkości prostokąty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ozdobić nią gotowe batoniki. Smacznego 🙂