Tarta cytrynowa na 5 lat blogowania :)
Za to, że jesteście 🙂 Bez Was by mi się nie udało 🙂
Moja tarta nie wygląda idealnie. Trochę popękała po wyjęciu z piekarnika, ale myślę, że nie wygląda jakoś strasznie źle 😉 Zapraszam 😉
Składniki (forma do tarty o średnicy 24 cm):
Ciasto:
- 195 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 115 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
Masa cytrynowa:
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- otarta skórka z 2 cytryn
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć je folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty,
spód nakłuć widelcem. Następnie na
ciasto wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć je np. fasolą. Piec z
obciążeniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po czym zdjąć
papier do pieczenia i piec kolejne 5 minut, już bez obciążenia.
Wystudzić.
Masa cytrynowa:
Wszystkie składniki masy razem zmiksować. Powstałą, dość rzadką mieszaninę, wylać ostrożnie na wstępnie upieczony spód. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż wierzch tarty się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :-).