Ciasto Balladyna – z malinami, masą serową i galaretką
Ciasto to urzekło mnie od razu, gdy tylko zobaczyłam je na blogu I love bake. Maliny to moje ulubione owoce i wiedziałam, że koniecznie muszę je wypróbować. Czekałam tylko na jakąś konkretną okazję i taka nadarzyła się tydzień temu, kiedy to moja mała córeczka kończyła 8 lat 🙂 Upiekłam je dla gości i wydaje mi się, że wszystkim smakowało. Mimo dodatku kajmaku, ciasto nie było zbyt słodkie – lekko kwaśne maliny, galaretka i delikatna masa serowa dobrze równoważyły jego słodycz. Ciasto jest może trochę czasochłonne, ale nie wymaga zbyt wielkich umiejętności. Myślę, że każdy sobie z nim dobrze poradzi.
Składniki (blaszka o wymiarach 24×24 cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Warstwa serowa:
- 700 g zmielonego twarogu lub twarogu z wiaderka
- pół szklanki cukru pudru (lub ciut więcej – masa jest mało słodka)
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
- ok. 400 g herbatników maślanych
- 400 g kajmaku kakaowego (dałam trochę mniej)
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml gorącej wody
- ok. 300-400 g malin
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Do ubitej masy dosypać przesiane mąki wymieszane z kakao i delikatnie wymieszać wszystko łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni przez około 30-35 min (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu gotowy biszkopt zostawić do wystudzenia, a następnie przekroić go na dwa blaty.
Galaretki zalać 700 ml wrzątku, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Żelatynę zalać chłodną wodą i zostawić do napęcznienia. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować krótko z przesianym cukrem pudrem, a następnie, cały czas miksując, dolać do niego niewielkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę. Na koniec serową masę delikatnie wymieszać z ubitą kremówką.
Na jednym z blatów biszkoptu rozsmarować połowę masy serowej. Na niej ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je równomiernie kajmakiem i przykryć drugą warstwą ciastek. Na herbatnikach rozsmarować pozostałą częścią masy serowej. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu ciasta ułożyć świeże maliny. Całość zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego 🙂
Czy biszkopt po upieczeniu ma studzic sie w blaszce?
Tak 🙂
Czy można użyć śnieżki zamiast żelatyny ?
Niestety nie próbowałam takiej wersji i nie wiem czy wyjdzie.
Czy mogę użyć malin mrożonych?
Myślę, że tak 🙂
Jaki wymiar blaszki???
Blaszka o wymiarach 24×24 cm.
Przepyszne ciasto, zabieram kawałek do kawuni. Miłej niedzieli:)
Dziękuję i wzajemnie 🙂
Pięknie wygląda i piękna nazwa :). Chyba i ja się skuszę 🙂
Bardzo polecam 🙂
Super, ja je kupuję… w całości <3 😀
Prezentacja: mega!
😀 Pozdrawiam 🙂
Jajku ale bym takie zjadła 🙂
Trzeba koniecznie w takim razie zrobić 🙂 Najlepiej w weekend, póki jeszcze można dostać pyszne maliny 🙂
To ciasto wygląda obłędnie 🙂
I tak też smakuje 🙂
Ile tu pyszności w jednymi cieście <3 Kajmak i maliny mnie przekonały!
To ciasto jest naprawdę bardzo smaczne 🙂 Wszystkie dodatki świetnie się ze sobą komponują. Polecam 🙂
Mogła bym jeść i jeść 🙂
Ja niestety też 😉
Piękne! Wygląda niezwykle apetycznie 🙂
Ciasto wygląda obłędnie!
I smakuje również dobrze 🙂
Też piekłam to ciasto, tylko je odrobinkę zmodyfikowałam , pyszne jest☺
Oj tak, jest naprawdę dobre 🙂