Cytrynowe placuszki z mascarpone
Szybkie w wykonaniu, puszyste, miękkie i bardzo smaczne placuszki, na które przepis znalazłam u Dorotus. Dodatek mascarpone sprawia, że są niezwykle delikatne. Cytryna, jak dla mnie, za mało wyczuwalna.
Składniki:
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki pełnego mleka
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Wykonanie:
Serek mascarpone, cukier, mleko, jajka, ekstrakt i skórkę otartą z cytryny zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂