Surówka z młodej kapusty z marchewką i cukinią
Kolejna zdrowa i ciekawa surówka, na którą przepis znalazłam u Dorotki. Robiłam ją jeszcze latem, ale dopiero teraz znalazłam jej zdjęcie. Nie pobiła mojej ulubionej surówki z kalarepką, ale również była smaczna 🙂
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- marchewka (dałam dwie)
- mała cukinia
- garść kiełków brokuła
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżeczka oleju lnianego – opcjonalnie (pominęłam)
Sos:
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- szczypta pieprzu i pieprzu
- dodałam ząbek czosnku
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą i odstawić na kilka minut. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię umyć, pokroić w zapałkę i sparzyć wrzątkiem. Kiełki wypłukać i dobrze odcisnąć z wody. Wszystkie warzywa wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i lnianym olejem. Polać sosem. Smacznego 🙂