Migdałowe ciasto z jagodami i białą czekoladą
Smaczne, szybkie, ucierane ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Z dużą ilością jagód i dobrze wyczuwalnym smakiem migdałów. Biała czekolada gdzieś mi się zagubiła, co troszkę mnie rozczarowało. Mimo wszystko polecam. Długo świeże, nawet na trzeci dzień zachowało dobry smak. Przepis znalazłam u Wiosenki. Ona piekła je w keksówce ja zwiększyłam składniki o połowę i upiekłam w zwykłej prostokątnej blaszce.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 100 g zmielonych migdałów
- 2/3 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół tabliczki białej czekolady
- płatki migdałów (pominęłam)
- szklanka jagód
- cukier puder
Wykonanie:
Przed przystąpieniem do pracy należy wcześniej wyciągnąć z lodówki masło oraz jajka, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Miękkie masło utrzeć dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodawać kolejno po jednym jajku. Wymieszać razem pozostałe sypkie produkty: mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia i dodawać je stopniowo do masy, gdy ta jest już dobrze ubita. Dodać jagody i pokrojoną w drobne kawałki czekoladę. Delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy. Wierzch posypać płatkami migdałów i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 40 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂