Gotowany sernik kajmakowy na spodzie orzechowo-kawowym

Mam dziś dla Was pierwszą z kilku moich propozycji idealnych na świąteczny stół. To ciasto może na pierwszy rzut oka nie wygląda zbyt okazale, ale zapewniam Was, że smakuje naprawdę dobrze. Orzechowo-kawowe blaty przełożone są w nim masą twarogową o smaku kajmakowym. Być może wydaje się Wam, iż za dużo tu pomieszanych smaków, ale wszystkie o dziwo świetnie ze sobą współgrają.

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Kasi Gotuję, bo lubię.

gotowany sernik kajmakowy

Składniki: (blaszka o wymiarach 20×30 cm):

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 180 g cukru
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • płaska łyżka mielonej kawy (nie rozpuszczalnej)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (gęstego; ja zwykle używam tego z Piątnicy lub z Wielunia: Mój Ulubiony)
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • puszka kajmaku (500 g)
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Poncz:

  • pół szklanki słodkiej kawy
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau lub likieru Baileys (można pominąć, jeśli ciasto będą jadły dzieci)

Wykonanie:

Ciasto:

Całe jajka ubijać z cukrem przez ok. 10 minut, aż do znacznego zwiększenia objętości masy (powinna być ona też dość sztywna). Do ubitych jajek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechami i kawą. Całość krótko wymieszać na wolnych obrotach lub łyżką, tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonym wcześniej kilkoma kroplami oleju. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do 170 stopni ok. 35 min (do tzw. suchego patyczka). Podczas pieczenia ciasto dość mocno wyrośnie, ale podczas studzenia delikatnie opadnie. Wystudzony placek przeciąć na dwa blaty.

Masa serowa:

Całe jajka zmiksować blenderem z mąką i mlekiem na gładką masę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, a następnie dodać do niego cukier oraz kajmak. Podgrzewać całość do chwili połączenia się składników, przez cały czas mieszając energicznie rózgą. Dodać twaróg i ciągle mieszając podgrzewać do wrzenia. Do wrzącej masy wlać zmiksowaną masę jajeczną i energicznie mieszając doprowadzić do ponownego wrzenia. Masa powinna zgęstnieć do konsystencji budyniu.

Dolny blat ciasta nasączyć delikatnie ponczem. Połowę gorącej masy serowej rozprowadzić na naponczowanym cieście. Przykryć całość drugim, również naponczowanym blatem, lekko dociskając. Na jego wierzchu rozsmarować pozostałą część masy serowej (Ciasto należy składać dość szybko, ponieważ masa z każdą chwilą staje się coraz bardziej gęsta).  Gotowe ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Następnego dnia można oprószyć z wierzchu kakao. Smacznego 🙂