Papryka faszerowana kaszą gryczaną, twarogiem i pieczarkami

Fajny sposób na szybkie zutylizowanie kaszy gryczanej, która została nam z poprzedniego dnia. Pomysł znaleziony tutaj.
Danie to nadaje się dla osób na diecie Montignaca (danie węglowodanowe).

Składniki:

  • 1-2 papryki
  • pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
  • ok. 50 g twarogu (na MM twaróg chudy 0% tłuszczu)
  • mała cebulka
  • 4-5 pieczarek
  • szczypiorek
  • odrobina oliwy (jeśli danie będzie dla osoby na diecie MM, należy dodać naprawdę minimalną ilość oleju)
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Paprykę umyć, odciąć wierzch, wydrążyć. Cebulę i pieczarki drobno pokroić. Podsmażyć je przez chwilę na odrobinie oliwy. Dodać posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zdjąć z ognia. Kaszę gryczaną połączyć z twarogiem i podsmażonymi pieczarkami. Gotowym farszem napełnić przygotowaną paprykę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut lub dusić w garnku, podlaną wodą. Smacznego 🙂