Mazurek chałwowo-orzechowy
Jest to moja ostatnia propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki prowadzonej przez Mirabelkę.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Masa chałwowo-orzechowa:
- 200 g chałwy orzechowej
- pół szklanki śmietany kremówki 30%
- 100 g dowolnych orzechów (u mnie laskowe)
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej (dałam mniej)
- garść posiekanych orzechów, do dekoracji (u mnie dodatkowo inne bakalie)
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę (ja zagniotłam wszystkie składniki ręcznie). Gotowe, rozwałkowane ciasto umieścić w kwadratowej formie o boku 24 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Można ponakłuwać je widelcem. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Masa chałwowo-orzechowa:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą, gładką masę (ja z braku malaksera starłam chałwę na tarce o bardzo drobnych oczkach i użyłam tartych orzechów laskowych, po czym wymieszałam wszystko z kremówką i cukrem). Wymieszane składniki umieścić w garnuszki i zagotować je, mieszając od czasu do czasu. Pogotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia. Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać. Całość ozdobić czekoladą i bakaliami. Smacznego 🙂