Jajka faszerowane na dwa sposoby
Dwa rodzaje faszerowanych jajek…pierwsze ze smażonymi pieczarkami i szczypiorkiem, drugie z szynką i natką pietruszki. Obie wersje pyszne i ciekawie prezentujące się na świątecznym stole. Przepis znaleziony na blogu Dodaj i wymieszaj.
Jest to moja propozycja w ramach akcji Wielkanocne Smaki prowadzonej przez Mirabelkę.
Jajka faszerowane szynką:
Składniki:
- 6 ugotowanych na twardo jaj
- 5 plasterków szynki gotowanej
- 1 łyżeczka ketchupu
- 1,5 łyżki majonezu
- natka pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
- kilka rzodkiewek do dekoracji
Wykonanie:
Jajka przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Szynkę pokroić w małą kostkę i włożyć do miseczki z żółtkami. Dodać do nich majonez, ketchup i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Powstałym farszem nadziewać białka. Gotowe jajka posypać słodką papryką i udekorować plasterkami rzodkiewki. Smacznego 🙂
Jajka faszerowane pieczarkami:
Składniki:
- 6 ugotowanych na twardo jaj
- 5 dużych pieczarek
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Przyprawić je do smaku solą oraz pieprzem. Wystudzone przełożyć do miseczki z żółtkami. Dodać drobno posiekany szczypiorek oraz majonez. Wymieszać. Powstałym farszem nadziewać białka. Gotowe jajka udekorować posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂