Warkocz z brokułami i kurczakiem
Bardzo szybki w wykonaniu i efektowny pomysł na kolację lub dodatek do obiadu. Przepis na to danie znalazłam na blogu Jem co umiem. Smakowało nam, więc polecam wypróbować 🙂
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- filet z kurczaka
- brokuł
- ser żółty (u mnie ok. 150 g)
- jajko
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka
Wykonanie:
Brokuły ugotować w osolonym wrzątku lub na parze. Kurczaka umyć, pokroić w niewielką kostkę, posypać solą, pieprzem, papryką oraz oregano. Podsmażyć na złoty kolor. Ciasto francuskie rozłożyć na pergaminie, w którym było zawinięte (gotowy warkocz wkładamy do piekarnika razem z pergaminem). Z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku, zrobić nacięcia około 8 cm, w odstępach co 1,5 – 2 cm. Środek ciasta zostawić w całości (jakieś 4-5 cm) i ułożyć na nim podsmażonego kurczaka oraz ugotowane brokuły. Posypać startym żółtym serem.
Po nałożeniu farszu należy zapleść ciasto. Paseczki przekładać na zmianę: prawy, lewy, prawy itd. Mój warkocz jak widać wyszedł dość koślawy 😉
Złożony warkocz posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 225 stopni (ja piekłam 25 min w temp. 200 stopni). Smacznego 🙂