Sernik z wiśniami i czekoladą (Sernik Black Forest)

Dziś zapraszam Was na elegancki, sezonowy sernik z dodatkiem wiśni i gorzkiej czekolady. Smakami nawiązuje on do znanego na całym świecie tortu szwarcwaldzkiego. Sernik ten jest raczej z tych cięższych serników. Masa w nim jest dość zbita. Wiśnie fajnie współgrają ze startą czekoladą. Całość ładnie się prezentuje, ale przyznam, że wypiek ten nie będzie należał do moich ulubionych. Ot, przyzwoity, dobry sernik – do perfekcji mu jednak daleko.

Przepis od Dorotki.

sernik z wiśniami i czekoladą

Składniki (tortownica o średnicy 21 cm):

Spód:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 70 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Dodatkowo:

  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce – do dekoracji

Wykonanie:

Spód:

Ciasteczka pokruszyć. Dodać stopione masło. Ugniatać razem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotową masę ciasteczkową wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć nią również boki blaszki (do połowy ich wysokości). Wyrównać i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmiksować krótko na gładką masę z dwoma jajkami,  żółtkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i śmietaną. wrzucić do misy miksera i zmiksować na gładką masę. Na schłodzony spód wylać 1/4 masy serowej. Ułożyć na niej część wiśni i oprószyć częścią czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, ponownie wyłożyć część wiśni i oprószyć czekoladą. Postępować tak do wyczerpania składników (ostatnią warstwą mogą być wiśnie lub ser). Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec przez około 90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Przed podaniem oprószyć startą czekoladą. Smacznego 🙂