Musaka vel Moussaka czyli przepyszna grecka zapiekanka z bakłażanem w roli głównej
Zapiekankę dodaję do Korzennego Tygodnia 2012 prowadzonego przez Ptasię, ze względu na gałkę muszkatołową w beszamelu oraz cynamon dodany do sosu. Już nieraz łączyłam tą przyprawę z mięsem (Picadillo, Zapiekanka z kurczaka i cukinii, Kurczak Jerk, Steki cynamonowe oraz Cynamonowy kurczak) i uważam, że to naprawdę fajny miks 🙂
Tak prezentowała się musaka zaraz po upieczeniu:
Składniki:
- 500 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 4 duże bakłażany
- 6 dużych ziemniaków
- dwie duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 g przetartych pomidorów z puszki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki świeżo posiekanej mięty
- sól, pieprz, oliwa do smażenia
Sos beszamelowy:
- 400 ml mleka
- 3-4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- 100 g startego, żółtego sera
Wykonanie:
Bakłażany pokroić na plastry (ok. 0,5 cm grubości), posolić i odstawić na pół godziny, aby pozbyły się goryczy. Po tym czasie opłukać bakłażany pod bieżącą wodą i osuszyć. Następnie podsmażyć plastry na patelni grillowej i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, podgotować przez kilka minut, a następnie smażyć porcjami z obu stron do złotego koloru.
Przygotować sos mięsny. Mięso mielone przesmażyć na oliwe z posiekaną cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem oraz posiekaną miętą i natką. Zdjąć z ognia.
Przygotować beszamel. Mleko podgrzać w rondelku prawie do zagotowania. W innym rondelku o
grubym dnie rozpuścić masło. Dodać mąkę. Cały czas mieszając, dolewać
ciepłe mleko (uważać, żeby nie porobiły się grudki). Gdy sos
zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę do zapiekania wysmarować masłem. Układać w niej kolejno warstwami: połowę bakłażana, połowę mięsnego sosu, ziemniaki, resztę mięsnego sosu oraz drugą część bakłażana. Z wierzchu polać beszamelem i posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 30-40 minut (do czasu aż ser się rozpuści i lekko zrumieni). Smacznego 🙂