Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym
Bardzo smaczne i efektowne ciasto z truskawkami, na które sezon ciągle w pełni. Piękny, zielony kolor biszkopt zawdzięcza dodatkowi świeżego szpinaku. Bałam się, że będzie on mocno wyczuwalny, ale na szczęście tak nie było. Dzięki dodatkowi oleju biszkopt nie jest suchy, a wieńczący całość pyszny i delikatny mus z truskawek, sprawia, że całość smakuje naprawdę dobrze. Polecam. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z lodówki.
W całym przepisie zmieniłam jedynie to, iż dałam trochę więcej galaretki i jeden śmietan-fix do kremówki, gdyż chciałam aby mus był bardzo stabilny.
Przepis: Dorotus
Składniki (forma o wymiarach 23 x 34 cm):
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 120 g świeżego szpinaku ‚baby’
- 260 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 limonki do nasączenia
Mus truskawkowy:
- 650 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody) – ja dałam prawie 1,5 opakowania galaretki
- 450 ml śmietany kremówki 36%
- śmietan-fix (to mój dodatek)
Wykonanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Szpinak przebrać, wypłukać i zmiksować z olejem zmiksować blenderem na jednolity mus. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo po łyżce cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Dolać masę szpinakową i krótko zmiksować do połączenia się składników. Do powstałej masy wmieszać delikatnie przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Z ciasta odkroić wierzch, w taki sposób, by otrzymać blat o grubości około 2,5 cm(część pozostawić na okruszki do ozdoby). Blat pozostawić w formie i nasączyć go sokiem z limonki.
Mus truskawkowy:
Truskawki pokroić na kawałki i wsypać do garnka. Dodać cukier i sok z cytryny. Całość zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Zmiksować blenderem na gładkie puree. Do gorącego puree dodać galaretkę w proszku – szybko i dokładnie wymieszać całość do jej dokładnego rozpuszczenia się. Masę truskawkową schłodzić w lodówce (powinna postać płynna, może delikatnie zgęstnieć).
Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać ją delikatnie z puree z truskawek. Gotowy mus truskawkowy przelać na wystudzony biszkopt, wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem można ozdobić świeżymi truskawkami i okruszkami pozostałymi ze szpinakowego biszkoptu. Smacznego 🙂
Śliczne kolory! 🙂
To prawda 🙂