Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami to świetny pomysł na weekendowe śniadanie. Niby banalny przepis, ale nie każdy wie jak ją przyrządzić. Zapewniam Was, że nie ma w tym nic skomplikowanego 😉 Jedynym dłuższym elementem jest czyszczenie grzybów, ale nie powinno was to odstraszać 🙂 Efekt na pewno wynagrodzi nasze starania 🙂
Składniki (2 porcje):
- 4 duże jajka
- 100-150 g kurek
- łyżka mleka
- mała cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypiorek
Wykonanie:
Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Jajka rozbełtać w miseczce z łyżką mleka. Masło rozpuścić na patelni. Zeszklić na nim cebulę. Dodać kurki i smażyć je przez kilka minut, aż zmiękną i wyparuje z nich woda. Następnie dodać jajka, sól i pieprz. Smażyć powoli, cały czas mieszając, aż jajka się zetną. Posypać szczypiorkiem. Smacznego 🙂