Surówka europejska

Takie zwykłe, proste składniki, a taki niezwykły efekt 🙂 Przepis na tą surówkę znalazłam na blogu Moje pasje. Zrobiłam ją właśnie teraz, bo ogórki i młodą marchew o tej porze roku znaleźć można w mojej kuchni codziennie. To połączenie smaków okazało się bardzo trafione i na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę. Od siebie dodałam czosnek i myślę, że był to dobry pomysł. Najlepiej smakowała nam schłodzona przez kilka chwil w lodówce. Myślę, że można ją też z powodzeniem zaserwować na grillu 🙂

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 4-5 ogórków gruntowych
  • 4-5 marchewek
  • kopiata łyżka koperku posiekanego (dałam dwie)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku (to już mój dodatek)

Wykonanie:

Marchewki i ogórki obrać i zetrzeć na tarce o  grubych oczkach. Dodać odsączoną kukurydzę, posiekany koperek, śmietanę, majonez i czosnek. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Wymieszać. Smacznego 🙂